Wij zijn de mannen en vrouwen van staal...

Bij Blokland werken we met meer dan vijfentachtig vakmensen aan prachtige werkstukken voor onze klanten. Wie eenmaal bij Blokland begint, blijft er doorgaans heel lang werken. Dat zegt wel wat over de sfeer in ons bedrijf. Het zorgt er ook voor dat onze klanten altijd kunnen rekenen op vertrouwde aanspreekpunten en op een goed ingespeeld en ervaren team.

"Eerste krasje doet altijd meeste zeer"

Tonie Vroegh

“Het is net als met een nieuwe auto. Het eerste krasje doet altijd het meeste zeer.” Aan het woord is Tonie Vroegh, operator van de nieuwste TruBend 5230. Vooralsnog staat de in maart geleverde CNC kantpers er echter blakend bij, in een rijtje van drie ‘5-series’.

Daar tegenover staat de Amada kantpers uit 2006. Nog geen tien jaar oud, maar toch al een wereld van verschil volgens Tonie. “Dat merk je wel. Deze is toch weer nauwkeuriger en heeft gewoon veel meer mogelijkheden.” Ook wat betreft de krasjes, heeft de Amada al duidelijk wat meer ‘vlieguren’ achter de rug. “Tsja, dat gebeurt wel eens bij de ingewikkelde klussen”, vult Ton Prins, groepsleider zetafdeling, aan. “Dan komt er best wat creativiteit en inzicht kijken om iets te maken precies zoals een klant dat wil hebben. Dat heeft dan toch voorrang op de ‘looks’ van de machines.”

"Vroeger zocht ik me het ongans"

Henk van der Hel

Wie door de plaatwerkerij aan de Kade of de machinefabriek aan de Smederij loopt, raakt onbewust onder de indruk van de vele mechanische ‘werkpaarden’ van Blokland Metaalbewerking. Of ze nou Trumpf, SHW Unispeed of Adige heten; ze draaien volop productie. Sommige bijna volautomatisch, andere met wat meer menselijke aansturing. Hoe dan ook is het een drukte van belang. In één van de achterste hoeken van machinefabriek heest echter serene rust. Nou ja, relatief dan… terwijl hier toch één van de grootste apparaten uit het Blokland-arsenaal huist. Maak kennis met de Kasto Unitower en operator Henk van der Hel.

De Unitower is een gigantische moderne paternosterkast, waarin vier keer 32 bakken van zes meter lang verwerkt zijn. “We slaan er veel van onze voorraad, tot maximaal rond 200 mm, in op”, legt Henk met trots uit. “Vroeger deden we dat in rekken. Dan zocht je je het ongans en als je het juiste rek te pakken had, lag het natuurlijk altijd onderop. Nu is het voorraadbeheer geautomatiseerd. Ik kan precies op het beeldscherm zien wat we nog hebben en waar het zich bevindt. Een druk op de knop doet de rest. Een stuk gemakkelijker en ook nog eens veiliger. Daarnaast is het systeem weer gekoppeld met de administratie, dus verloopt de inkoop ook meteen een stuk soepeler.”

"Alles knapt er echt van op"

Ralph van den Berg

In vergelijking met de andere twee schuurmachines die Blokland in het arsenaal heeft, is de nieuwe Peitzmeier een reus. En dan ook nog eens eentje van de aller modernste soort. Operator Ralph van den Berg is er enthousiast over. “De mogelijkheden zijn ongekend. Oppervlaktes slijpen en polijsten, maar ook schuine kanten is geen probleem. Staal of RVS, alles knapt er echt van op.”

Met een zuignap worden de werkstukken vacuüm op hun plek gehouden, zodat de bewerkingen makkelijk vanaf alle kanten uitgevoerd kunnen worden. En met een maximale capaciteit van 3 meter breed, 1 meter diep en 70 centimeter hoog, is ‘ie van alle markten thuis.